Subcultura goth

duminică, 9 mai 2010

Subcultura goth este o subcultură contemporană regăsită în multe ţări. Ea a apărut în Marea Britanie, la începutul anilor 80, în sfera gothic rock, un derivat al genului post-punk. Subcultura goth a supravieţuit mult mai multă vreme, decât alte subculturi din acea eră şi a continuat să se diversifice. Imaginile şi înclinaţiile culturale indică influenţe din literatura gotică a secolului al nouăsprezecelea, filme horror şi, la un nivel mai redus, din subcultura BDSM.

Subcultura Goth asociază gusturi în materie de muzică, estetică şi modă, indiferent dacă membrii care împărtăşesc aceste gusturi sunt într-adevăr membri ai subculturii goth. Muzica "gotică" este alcătuită dintr-o serie de stiluri diferite. Ceea ce au toate aceste stiluri în comun sunt linia melodică şi viziunea lugubră şi mistică.

Stilurile vestimentare în cadrul subculturii variază, elementele notabile fiind influenţele stilurilor deathrock şi punk, aspectului androgin, vestimentaţiilor medievale, renascentiste şi victoriene, sau orice combinaţie a celor menţionate, împreună cu veşminte şi machiaj de culoare neagră şi coafuri simple, sau complexe, un model (ideal) fiind părul brunet.


Modă

Moda Goth este stereotipizată ca fiind o un stil vestimentar întunecat, uneori morbid, şi eroticizat. Moda tipică include păr vopsit brunet, dermatograf negru, manichiură neagră, veşminte istorice negre; unii gotheri au şi piercing-uri. Sunt împrumutate elemente ale stilurilor elisabetan, victorian, sau medieval şi simboluri religioase (creştine sau păgâne) sau mitologice, cum ar fi cruci, ankh-uri, etc.

Nivelul la care gotherii respectă acest stil variază în funcţie de individ şi zonă geografică, cu toate că majoritatea gotherilor poartă ţinute cu măcar o parte din aceste elemente.

Creatori de modă, precum Alexander McQueen şi John Galliano, au fost descrişi ca fiind practicanţii unui "Haute Goth".


Ideologie

Estetica şi starea de spirit sunt parţial inspirate de romantism şi neoromantism. Atracţia gotherilor pentru imaginea întunecată, morbidă şi misterioasă este în spiritul curentelor literare neo-romantice (sec. XVIII-XIX). Alte elemente centrale ale gotherului sunt atitudinea teatrală şi dramatizarea eului, elemente prezente deopotrivă în literatură, cât şi în subcultură.

Gotherii, ca membri ai subculturii, nu susţin violenţa, dar o tolerează. Subcultura nu este bazată pe ură şi agresivitate, ci pe recunoaştere şi identificare. Ei se plâng de existenţa răului din societate, pe care mainstream-ul doreşte să-l ignore sau să-l uite, de intoleranţa maselor faţă de orice subcultură. Acestea sunt teme ce apar şi în muzica Goth.

Gotherii sunt în general apolitici. Spre deosebire de mişcările contraculturilor hippie şi punk, ce au fost radicale din punct de vedere social, rebeliunea subculturală a gotherilor nu conţine un mesaj politic clar şi nu aduc cu sine un activism social, ci este limitată la portretizarea societăţii contemporane.

În subcultura lor, accentul cade pe creativitate, intelectualizare şi respingerea gândirii conservatoare şi se poate observa o tendinţă către cinism. Cu toate acestea, este de reţinut că ideologia lor este mai mult bazată pe estetică decât pe etică şi politică.

Chiar dacă unii membri prezintă înclinaţii către anarhie sau liberalism, ei nu le exprimă ca fiind parte din identitatea lor culturală. Astfel, înclinaţiile politice, sau religia adoptată sunt elemente ce ţin de individ, nu de grup. Cu toate că nu există legături spirituale între membri, multe formaţii integrează în muzica lor supranaturalul, spiritualitatea şi imaginile religioase. Motivele pentru care aceste elemente sunt prezente sunt pentru a exprima afilierea la o religie, satira sau doar ca scop decorativ.

În timp ce apartenenţa la această subcultură poate împlini individul, este şi un lucru riscant pentru tineri, deoarece atenţia negativă şi prejudecăţile publicului larg deformează valorile "vizibile" ale acesteia. Tânărul informat va fi tratat ca o persoană antisocială, exclus de anumite persoane, sau dispreţuit, iar tânărului neinformat îi vor fi alimentate tendinţele antisociale, pe care acesta le percepe în viziunea exterioară subculturii. Imaginea deformată a culturii goth a fost alimentată în primul rând de imaginea şocantă a gotherilor, iar în al doilea rând de tineri prost informaţi, fascinaţi superficial de subcultură, care nu au făcut niciodată parte din subcultură, dar care au adoptat ţinuta, lucru ce a generat confuzia societăţii. Scandalurile legate de crimele din şcolile americane au întărit imaginea deformată asupra subculturii.


Confuzii frecvente

Moda Goth este deseori confundată cu moda Heavy Metal, în special subgenul Gothic Metal, membrii acestor subculturi purtând, de asemenea, în mare parte haine negre.

Gotherii sunt deseori confundaţi cu membrii subculturii Black Metal, care poartă trench-uri negre şi uneori machiaj de tip corpse paint (întreaga faţă este pictată cu alb şi negru).

De asemenea, membrii subculturii Goth, sunt confundaţi cu membrii subculturii Emo. În realitate, majoritatea subculturilor sferei Dark sunt revoltaţi de subcultura Emo, considerând-o "superficială", "ridicolă" şi "defăimătoare".

Deseori se face confuzie între muzica Goth (derivată din post-punk) şi Gothic Metal (muzică derivată din Heavy Metal).

1 comentarii:

Alexandra spunea...

Foarte frumos ai scris tu aici pe blog, dar, sincera sa fiu, as vrea sa fi dezvoltat putin mai mult fiecare camp, mai ales cel al ideologiei, pentru ca, imaginea pe care ai prezentat-o aici despre subcultura goth, este prea "pe scurt". Ce pot sa zic ... sunt o admiratoare a stilului goth, si as fi vrut sa aflu macar cateva nume ale unor artisti care sunt pe scena in acest stil gothic rock, cum ar fi de exemplu ... Sopor Aeternus, sau ... Sister of the Mercy. Oricum ... foarte interesant ! Mi-a placut !

Trimiteți un comentariu